sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Testausta

Tulipahan nyt sitten testailtua kuntoa tavalla ja toisellakin. Epäilin, että kunto olisi melkoisen huono viimesyksyisen astmailun jäljiltä, jolloin en voinut myöskään treenata moneen kuukauteen juurikaan.

Perjantaian oli työpaikan TYKY-päivä, joka alkoi kuntotestillä. Polkupyöräergometrillä poljettiin 12 minuuttia ja vastus nousi 4 minuutin välein. Laite lisäsi vastusta yksilöllisesti sen mukaan, miten syke reagoi. Mitä suuremmalla vastuksella pystyy polkemaan ilman, että syke nousee lähelle ikäluokan maksimia, sitä parempi kunto. Aiemmin mun maksimisyke on vastaavassa testissä ollut 202 (9 vuotta sitten) ja 197 (5 vuotta sitten). Nyt se oli 185. Ikäänkuin treenitauko olisi vaikuttanut vain maksimisykkeeseen, jonka nyt ei pitäisi muuttua muuten, kuin laskea iän myötä. Silti maksimaalinen hapenottokyky oli 41 ml/kg/min, joka tarkoittaa erittäin hyvää tulosta. 42 olisi jo erinomainen, joten paljon ei uuvu siitäkään, että olisi parhaassa luokassa.

Lisäksi oli lihaskuntotesti, jossa 30s aikana piti tehdä mahdollisimman monta kyykkyä ja vatsalihasliikettä. Vaikkakin tällainen kellotettu testi testaa lähinnä nopeusvoimaa ja toistomääriltään lähinnä kestävyyttä, olisi jo lähes puolet vähemmillä toistoilla saavuttanut erinomaisen tuloksen. Lisäksi ilman aikarajaa testattiin yäraajojen dynaamista nostovoimaa (yhden käden pystypunnerrusta 5kg käsipainolla. Tuli ihana hapotussarja, kun tein 50 toistoa, 30 olisi ollut jo erinomainen. Puristusvoimaa testattiin myös. 36,1kg olisi ollut jo parhaimmassa luokassa. Mun tulos taisi olla 42kg. Hyvä sinänsä, kun käytän treeneissä grippejä, enkä hirveästi treenaa puristusvoimaa. Lopuista testeistä minulla ei ole ikäryhmittäistä vertailutaulikkoa, joten en tiedä, miten ne menivät. Testattiin ainakin selkälihasten staattista pitoa (kauanko jaksaa olla paikallaan ylävartalo ilmassa vaakaan ojennettuna) ja tasapainoa yhdellä jalalla seisten. Lisäksi oli liikkuvuusliikkeitä.

Kaipaisin oikeastaan sellaista lihaskuntotestiä, jossa testattaisi voimaa, eikä niinkään kestävyyttä tai nopeutta. Voimahan se on se tärkeämpi ominaisuus, jos ajatellaan, mitä esim. ikääntyessä tarvitsee. Vaikka olisi kuinka kestävyyttä pienillä painoilla heilua, huononee elämänlaatu kummasti siinä vaiheessa, kun ei reisilihaksilla jaksa omaa painoaan penkistä ylös nostaa tai käsillä työntää ylävartaloaan lattialta ylös. Leuanvetoja, punnerruksia (no, sekin menisi kyllä kestävyyden puolelle toistomäärissä)... pitäisi olla laitteella tehtävä testi, miten suurella painolla jaksaa tehdä vaikka 10 toistoa.. tai 5. Tekniikka vaan pitäisi olla kunnossa, muuten saattaa loukkaantua. Ymmärrän siinä mielessä, miksi kuntotestit eivät tavallisille ihmisille ole voimapainotteisia.

Koska epäilin tuota pyöräilytulosta, testasin vielä erikseen polarin lepokuntotestillä. Tulos oli 39 eli sekin erittäin hyvä. Kun en vieläkään ollut vakuuttunut päätin kipaista myös cooperin. Tulos 2260m, hyvä. Vain 40m jäi puuttumaan erinomaisesta. Tuossa on vaikutusta jo juoksutekniikallakin, joka mulla ei varmaan ole paras mahdollinen. Uskottava se nyt sitten on, ei ole paska kunto. Vaikka cooper tuntuu niin pahalta juosta, tulee jälkeenpäin aina niin hyvä olo. Olin jo unohtanut, miksi rääkki on niin ihanaa! :) Tahtoo lisää näitä.

Tammikuussa polar näytti tulosta 35, joten on se ollut heikompi tässä välissä. Muutamien tammikuisten PHA-treenien lisäksi olen lähinnä kävellyt... ja treenannut salilla. Uskottava on siis sekin, että salitreeni kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä ja hapenottokykyä. Miksi ei kehittäisi? Kovassa salitreenissä lihakset huutavat happea rautaa liikuttaessaan, sydän joutuu kiivaasti verta niille pumppaamaan ja keuhkot happea vastaanottamaan hengitystä tihentämällä. Sarja muodostaa pienen intervallin, jossa syke voi käydä maksimikestävyystasolla ja sarjatauon aikana palaa taas 50 prosenttiin maksimista. Intervallia parhaimmillaan, Ja intervallihan se on, joka hapenottokykyä kehittää tekipä sen sitten juoksemalla, pyöräilemällä tai salilla. Kova salitreeni on siis hyvää harjoitusta myös sydämelle ja keuhkoille. Kunhan treenissä syke tosiaan nousee korkealle ja hengästyy. Helposti käy kyykkysarjassa maksimikestävyystasolla sykkeet eli siellä 160 paremmalla puolella ja sarjan jälkeen on monesti kyllä tasan niin hengästynyt kuin olisi juossut 100m kilpaa. Vaikutus on sama, kuin tekisi kovia juoksuvetoja.

Salille siis vaan kuntoa ja lihaksia kasvattamaan! NYT! Tekniikka kuntoon ensin, :)


You can have results or excuses. 
Not both.
- Arnold SchwarzeneggerEi kommentteja:

Lähetä kommentti