torstai 7. toukokuuta 2015

Ketoilua ja seinille kiipeilyä...

Hiukan uutta systeemiä on tiedossa pään virkistykseksi. Tänään alkoi nimittäin ketoosidieetti. Josko jokusen kilon pudottaisi, kun alkaa tuo paino hipoa ihan uusia lukemia... Samalla hiukan uutta kokeilua treenirintamalla nimittäin hermottavaa treeniä... ans kattoo kuin onnistuu ketoosilla. Hyvin luulen. Uskon, että mulle ketoosi on helppo ylivilkkaan maksan ansioista. Siellä se tohottaa muutenkin tuplateholla, eiköhän se rasvaa polttele ihan siinä sivussa rennosti vaan...

Ainakin ensimmäinen päivä meni ihan normaalisti, ei mitään ihmeellisiä tuntemuksia, ehkä jopa energisempi kuin yleensä...? Jos niitä hiilareita oli vielä jossakin pyörimässä, niin tuskin on enää tämän päivän aktiviteetin jälkeen. Eli katsellaan, millaisia tuntemuksia seuraavat päivät tuovat, jos tuovat. Ketoosissahan hiilihydraattia syödään alle 50g päivässä, jolloin maksan on pakko alkaa käyttää rasvavarastoja tuottaakseen glukoosia. Maksassa on varastossa glukoosia 12-24 tunnin ajaksi tasaamaan lyhytaikaista hiilarien puutetta, mutta sen jälkeen ne loppuvat, jos täydennystä ei tule. Sen jälkeen käynnistyy glukoneogeneesi, jossa maksa mm. vapaista rasvahapoista alkaa muodostaa glukoosia, samalla tehostuu rasvavarastojen purku. Huomenissa siis viimeistään ovat hiilarit mun kropasta loppu. Viimeistään muutamassa päivässä pääsee ketoosiin, jossa homma pelittää ja olo on energinen. Pari päivää voi olla pää kipeä tai vetämätön olo, ennen kuin elimistö on saanut aineenvaihdunnan muutettua. Jos jotakin oireita esiintyy (välttämättä ei), muutama päivä on vaan kärvisteltävä, jotta siihen pääsee. Oloa helpottava hiilarien lisääminen salaa on vaan haitaksi - ketoosi ei silloin käynnisty ja kärvistely sen kun venyy.

Aamupala ja oli muuten hyvää! 

Ketoosi on vahvasti osa ihmisen evoluutiota. Se on ollut aiemmin aika normaali olotila, kun ruokaa ei ole ollut satavailla, eikä varsinkaan niin hiilaririkasta ruokavaliota ylipäätään kuin nykyään. Mitä sitä metsästä nyt on saatu, riistaa ja marjoja... Sen jälkeen on hetkeksi päästy onnelliseeen anaboliseen tilaan, jossa rasvavarastot ovat kertyneet, jonka jälkeen on seurannut ankarampi kausi, kun ruokaa on saatu pyydettyä vähemmän, Nykyihminen on niin tottunut hiilihydraateissa porskuttamiseen, että koko ajatus ketoosidieetistä hirvittää ja ajatellaan, että sen täytyy olla vaarallista. Todellisuudessa sillä on lukuisia terveellisiä vaikutuksia. Mm. hiilareiden aiheuttama matala-asteinen tulehdus (jos sellainen on) katoaa. Ketoosi on lääketieteellisesti hyväksytty hoitomuoto mm. epilepsiaan. Sitä on tutkittu hoitomuodoksi myös syöpään, koska syöpäsolut käyttävät ravinnokseen hiilihydraatteja, eivätkä pysty hyödyntämään ketoaineita.

Tänään tuli kiipeiltyä seinille - ei tosin ketoosioireiluna, vaan ihan huvikseen. ;) En ole koskaan aiemmin kokeillut, mutta kyllä koukutti heti. Kävimme kokeilemassa itsevarmistavilla valjailla kiipeilyä. Niissä ei siis tarvitse itse kiinnitellä kiinnikkeitä, vaan vaijeri tulee ylhäältä ja kiristyy sitä mukaa, kun kiipeää ylemmäs. Ei se kuitenkaan yhtään auta, omin voimin siellä on kiivettävä ilman apuja. Alas onkin helppo tulla, sen kun irrotaa oteen, vaijeri laskee hitaasti takaisin alas. 

Ensin en päässyt muutamaan metriä ylemmäs, kun alkoi polvet tutista ja oli pakko tulla alas. Asiaa ei auttanut menomatkalla kuultu kertomus miehestä, joka oli epähuomiossa lähtenyt kiipeämään ilman vaijeria ja irrottanut otteen ylhäällä... kaikeksi onneksi edes luita ei kai ollut murtunut.

Spiderwoman


Jess! En olis ihan heti uskonut, mutta ylös pääsin!

Mutta tein kuin tenkin sen ja voitin pelkoni! Ajatella! Olen kiivennyt seinää ylös ihan näppivoimilla... huh. En kyllä käsitä, kun jotkut meni sellaisia reittejä, jotka kulkee ylhäällä lähes vaakasuoraan.

Tuosta siirryttiin vielä boulderoimaan eli kiipeilemään muutaman metrin korkuisilla seinillä ilman valjaita. Vaikka ihan helpompia reittejä meni, kyllä oli haastavaa pysyä siellä. Onneksi siellä on sentään patjat alla. Oli vaan niin mahtavaa, että uudelleen pitää päästä!


The discipline you learn and character you build from setting and achieving a goal can be more valuable than the achievement of the goal itself.
- Bo Bennett

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti