sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Yksilöllinen valmennus – mitä se on?

Saatko sinä yksilöllistä valmennusta? Mitä on yksilöllinen valmennus? Onko se sitä, että saa oman treeniohjelman ja oman ruokavalion? Onko se sitä, että joku näyttää, miten saliliikkeet tehdään? Vai olisiko se sittenkin vielä enemmän?

Moni kisalavoille pyrkivä tekee mitä vain päästäkseen tavoitteeseensa. Mutta miksi niin moni joutuu kamppailemaan ylivoimaisen paljon päästäkseen sinne? Miksi huippuvalmentajan ohjeet eivät toimikaan, vaikka kuinka orjallisesti niitä noudatan? Onko mitään tehtävissä, jotta dieetti sujuisi paremmin? Valmentajalla on paljon kokemusta painonpudottajista, joten ehkä hänen ohjeillaan pääsen myös kisakuntoon? Kysymyksiä. Niitä on varmasti jokaisella dieetille lähteneellä. Hyvä valmentaja keskustelee ongelmistasi ja auttaa etsimään ratkaisuja.

Yksilöllinen valmennus on aina tulosta vuorovaikutuksesta. Se ei ole valmentajan yksipuolista sanelua siitä, miten treenit tehdään ja millainen ruokavalio on. Usein etenkin nuorilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että on noudatettava pilkulleen valmentajan ohjeita, muuta vaihtoehtoa ei ole. Eteenpäin painetaan hampaat irvessä. Pakko päästä kisalavalle! Koska olen valinnut huippuvalmentajan, hänen ohjeidensa täytyy toimia. Kukaan ei voi etukäteen tuntea toisen aineenvaihduntaa niin hyvin, että kerralla osaisi antaa toimivat ohjeet. Annetut yksilölliset treeniohjelmat ja ruokavaliot ovat hyvä pohja, mutta jokaisen elimistö reagoi niihin erilailla. Ne eivät ole kiveen hakattuja, ainoita oikeita tapoja edetä. En tarkoita sitä, että niitä lähdetään omin luvin soveltamaan tai kuuntelemaan ulkopuolisten neuvoja. Silloin joudutaan usein vain enemmän hakoteille, kun selkeä ja johdonmukainen eteneminen puuttuu.

Jokainen on kuitenkin yksilö. Jokaisella dieetti ja treeni toimivat erilailla, joskus jopa vaihdellen dieetistä toiseen. Kyse on kokonaisuudesta, johon vaikuttaa moni muukin asia, kuten lepo, stressi ja muu elämäntilanne. Näidenkin olisi suositeltavaa olla kunnossa, ennen kuin kisadieetille lähdetään. Dieetti on elimistölle kova koettelemus ja voi muuttaa sen toimintaa – ainakin se tarvitsee kaiken mahdollisen saatavilla olevan avun aineenvaihdunnan ja palautumisen helpottamiseksi. Jokaisen aineenvaihdunta on yksilöllinen, joten samat ohjeet eivät voi toimia kaikilla.

Niinpä valmentajan antamat ohjeet toimivat lähtökohtana lähdettäessä etsimään yksilöllistä suunnitelmaa. Toki valmentajalla on kokemuksen kautta muodostunut käsitys, millaista treeniä tietyn tyyppiselle ja tietyn rakenteen omaavalle kisaajalle kannattaa teettää, jotta päästään parhaaseen lopputulokseen tai millainen ruokavalio on toimivin ja mitä ruoka-aineita se sisältää. On kyllä aloitettava jostakin yleisesti toimivasta rungosta, jota lähdetään vuorovaikutuksessa muokkaamaan. Osaavan valmentajan käsissä dieetistä muodostuukin valtava oppimiskokemus. Antamasi palautteen pohjalta treenejä ja ruokavaliota muokataan siten, että siitä muodostuu yksilöllinen, juuri sinulle tehty ja sopiva. Ohjeiden noudattaminen ja niistä palautteen antaminen sekä sen pohjalta valmentajan antama ohjeistus muokata treeniä tai ruokavaliota johtaa parhaaseen tulokseen.

Valitettavasti valmentajilla ei aina ole mahdollisuutta yksilölliseen valmennukseen – usein johtuen liiallisesta määrästä asiakkaita ja ajan tai kiinnostuksen puutteesta. Toisia motivoi vain raha. Osaava valmentaja löytää vaihtoehtoja, jos jokin asia ei toimi. Hänellä on halua ja kykyä muokata treeniohjelmaasi tai ruokavaliotasi siten, että se on turvallista, terveellistä ja että saat sillä lavalle itsestäsi parhaan mahdollisen tuloksen. Oppimista tapahtuu molemmin puolin. Sinä opit itsestäsi ja elimistösi toiminnasta paljon, samoin valmentajasi oppii tuntemaan juuri sinun aineenvaihduntaasi ja niinpä tuloksia pystytään parantamaan dieetti dieetiltä.

Itselle ja elimistölle sopimattoman dieetin väkisin noudattamisesta voi olla paljon haittaa. Siitä voi aiheutua jopa pysyviä ongelmia, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaa. Ainakin se tekee dieetistä hyvin hankalan. Helppoa kisadieetti ei silti ole, sitä en tarkoita. Kisakuntoon pääseminen vaatii paljon työtä ja dieetti voi olla hyvinkin rankka kokemus. Mutta yksilöllisellä valmennuksella sitä voidaan helpottaa ja tehdä mahdollisimman toimivaksi.

Fitness-lajeja kohtaan kasvanut kiinnostus voi antaa väärää mielikuvaa siitä, että lavalle pääsee noin vain. Lisääntynyt kisaajamäärä lisää myös valmentajien määrää. Lisääntyykö siis osaavien valmentajien määrä samassa suhteessa ja minkä verran asialla on vain hyvän rahanlähteen keksineitä valmentajia, jotka tukeutuvat pöytälaatikosta vedettäviin valmiisiin ohjeisiin?

Jäikö dieettisi jälkeen mieltäsi painamaan kysymys, olisiko tulos ja sijoitus voinut olla parempi? Mitä olisi voinut kokeilla muuttaa? Saitko valmentajaltasi riittävästi opastusta ja tukea dieetin aikana mieltä askarruttaneisiin asioihin? Miten palautteeseesi ja kysymyksiisi reagoitiin?

Saatko sinä yksilöllistä valmennusta?


Surround yourself with only people 
who are going to lift you higher.

- Oprah Winfrey

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti