keskiviikko 1. elokuuta 2012

Oletko happamoitunut?

Viimeaikoina olen kiinnittänyt entistäkin enemmän huomiota ruokavalioon. Haluan pysyä timmissä kunnossa ja syön mielestäni terveellisesti, liikun, elän terveellisesti - kaiken pitäisi siis olla kunnossa. Mutta silti elimistöön kertyy kuona-aineita ja rasvaa mm. selluliitin muodossa. Tuttua varmaan monelle...

Mistä se sitten voi johtua? Ehkäpä elimistö onkin happamoitunut? Happamoituminen aiheuttaa ainakin liikalihavuutta, alipainoa, väsymystä, ruuansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä. Happokuormalla on vaikutusta mm. treenistä palautumiseen sekä aineenvaihdunnan nopeuteen. Kattavia tutkimuksia ei tästäkään aiheesta ole tai niissä on keskitytty yhteyksiin vakavampiin seurauksiin, kuten nivelreumaan. Jos elimistön happamoituminen on jatkunut vuosia, kestää aikansa (hyvinkin useita kuukausia) ennen kuin oikean ruokavalion tulokset näkyvät. Tehdyt tutkimukset ovat olleet myös tämän kannalta monesti liian lyhytkestoisia. Siitä, kuinka paljon happamoituminen todella vaikuttaa, ei siis ole varmaa tietoa. Mutta oman fitness-ajatusmaailmani mukaisesti tämän asian huomioin oman kehoni hyväksi.

Elimistöllä on monia keinoja taistella happamoitumista vastaan. Ruokavalion tulisi sisältää 80 % emästä tuottavia ruoka-aineita ja vain 20 % happoa tuottavia, jotta happo-emästasapaino pysyisi kohdallaan. Ruokavalion tulisi sisältää riittävästi myös kaliumia, mangaania ja sinkkiä. Saadessaan ravinnosta riittävästi mainittuja aineita, elimistö pystyy neutraloimaan ja poistamaan hapot munuaisten, hikoilun tai hengityksen kautta kuona-aineina. Kun happokuorma kasvaa, tulee jossakin vastaan raja, jossa nämä elimistön keinot eivät enää riitä ja elimistö joutuu alkaa varastoimaan happoja rasvan kanssa sidekudoksiin, jotta veren pH ei muutu vaarallisesti. Niinpä niin. Selluliitti. Siinä se on. Rasvaa ja kuona-aineita. Mahdollisesti tästä syystä sitä on myös laihoilla. Olenpa nähnyt miehilläkin, vaikka alla olevan linkin perusteella miehillä nämä kuona-aineet varastoituvat enimmälti päänahkaan...johtaen lopulta hiusten harvenemiseen ja kaljuuntumiseen.

http://www.kauneus.com/2002/juttusivu.php?id=12&osasto=terveys

Missä sitten on liikaa happoa aiheittavia aineita? Ensinnäkin ruoka-aineen pH ei ole sama kuin sen vaikutus elimistössä. Esimerkiksi sitruuna on kyllä hapan (pH < 2,5) mutta elimistössä sen vaikutus onkin päinvastainen. Organiset hapot hajoavatkin yleensä hiilidioksidiksi ja poistuvat helposti uloshengityksen kautta. Toisin on sellaisten, kuten rikki-, suola-, typpi- (nitriitti-) ja fosforijappojen laita. Elimistön täytyy vapauttaa esimerkiksi luustosta kalsiumia, magnesiumia ja fosfaattia neutraloidakseen näitä happoja, jollei kivennäisaineita muutoin ole riittävästi tarjolla. Happamoituminen voi siis johtaa myös luuston heikkenemiseen, osteoporoosiin.

Happaman elimistön tuottamat myrkyt vähentävät lisäksi proteiinien ja mineraalien imeytymistä ja heikentävät siten elimistön kykyä tuottaa entsyymejä ja hormoneja. Tämä myös vaikuttaa häiritsevästi solujen korjautumiseen ja muihin energian tuottamiseen tarvittaviin ainesosasiin. Tästä johtuu väsymys, huono yleiskunto ja lihasten rappeutuminen sekä yleinen heikkous. Toisin sanoen, voi myös olla, että nauttimasi magnesium ei menekään siihen tarkoitukseen, johon sinä luulet sitä ottavasi eli lihasten ja sydämen hyvinvointiin... Päinvastoin, voi olla että ne jäävät ilman, kun magnesium kuluu happojen neutraloimiseen. Liika happamuus voi heikentää siten myös lihaskasvua, kun solujen korjaantuminen häiriintyy.Ruokavalion osalta happamoitumista aiheuttavat liha ja yleensä ruuan suuri proteiinipitoisuus, maitotuotteet, kananmunat, useimmat viljatuotteet, sokeripitoiset hedelmät, etikka, hiilihappoa sisältävät juomat, mehut, kahvi, tee, sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet ja puhdistettu suola. Tässäkin, vaikka sokeri ei itsessään ole hapan, toimii se kuten vehnä ja kovetetut kasvisrasvat, emäsryöväreinä kuluttaen muutoin elimistön emäsvarastoja. Ylipäätään haitallista on pitkälle prosessoitu ja käsitelty ruoka.... Hmmm. jäikö siis mitään jäljelle niistä terveellisenä pitämistäsi ruoka-aineista? Nykyään ruoka on hyvin usein pitkälle prosessoitua, raakana syödään tuskin mitään ja uutena villityksenä on myös kaiken juodun vedenkin hapottaminen Soda Streamilla. Lisäksi happamoitumista aiheuttavat ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet ja niiden lisäksi kova, maitohappoja tuottava liikunta.

Ongelma koskee erityisesti juuri salilla äheltäviä ja lihasta kasvattavia. Lihaa, rahkaa (ruuan korkea proteiinipitoisuus) ja pastaa kuluu ja treeni on ollut hyvä vasta kun lihakset ovat tönköt maitohapoista... Myös näiden maitohappojen poisto hidastuu, kun elimistö työskentelee jatkuvasti myös syödyn ja juodun happokuorman poistamisen kanssa. Palautuminen hidastuu ja häiriintyy, lihakset jumittavat, eivät palaudu. Myös unenlaatu kärsii happamoitumisesta - ja heikko unenlaatu happamoittaa... stressi lisääntyy... palutuminen on entistä heikompaa. Nykypäivän oravanpyörä on valmis. Joidenkin lähteiden mukaan jopa 80% ihmisistä on happamoituneita.

Humpuukia? Jos tuntuu siltä, niin voinet hyvillä mielin jatkaa kuten tähänkin asti. Jos taas tunsit piston sydämessä, kannattaa tutustua tarkemmin asiaan ja katsella, mitä suuhuunsa pistää. Jälleen ei voi kyllin painottaa kasvisten, hedelmien ja marjojen tärkeyttä lautasella. On olemassa erilaisia taulukoita, joissa on yritetty kuvata ruoka-aineiden happoja tai emästä tuottavia arvoja. Alla yksi taulukko enemmittä mainostarkoituksitta... Apteekista saa niitä ehkä koulustakin tuttuja pH-liuskoja joilla oman tilanteen voi aamusella vessassa käydessä tarkistaa...

Ja kommettit ovat tervetulleita, kuten aina :)

http://www.pascoe.fi/ph-tasapaino/ruoka-ainetaulukot

Terveellistä elokuuta joka tapauksessa!

6 kommenttia:

 1. Pisti kyllä vähän ajattelemaan! Tuon mukaan mulla taitaa olla kroppa täynnä happoja! Ei tää oikea ruokavalio siis ollutkaan niin helppoa suunnitella, kun mitä luulisi.. Kiitos kun kerroit tästä aiheesta, ei olisi itselleni tullut mieleenkään.

  VastaaPoista
 2. Hei Janika! Et varmaankaan ole ainoa. Terveelliset täysjyväviljat, rahkat ja lihat eivät suuria määrinä olekaan välttämättä terveellisiä... Kyllä niitä kannattaa varmaan syödä, mutta oikeassa suhteessa tuoreisiin kasviksiin :) Ainakin itse sain ajattelemisen aihetta oman ruokavalioni suhteen...

  VastaaPoista
 3. Testasin pH-liuskoilla talvella virtsan pH-pitoisuutta ja pahasti happamiahan sitä oltiin. Tuli treenattua ja syötyä protskupitoisesti.
  Tään kirjoituksen myötä testailenkin taas aamulla ja alan ottamaan Valmarinia. Säännöllisesti. ;) tuppaa nimittäin unohtumaan sen litkiminen...

  VastaaPoista
 4. Hei Mappe. Hyvä, että sielläkin asiaa seuraillaan :) Painotan vielä, että en mainosta mitään tuotteita, asia hoitunee ihan tarkasti suunnitellulla ruokavaliollakin. Toki etenkin aluksi, kun varastoissa olevia happoja aletaan poistaa, erilaisista tarkoitukseen myydyistä tuotteista on hyötyä. Ja muutoinkin, jos ei pysty ihanteelliseen ruokavalioon ja treenaa kovaa :)

  VastaaPoista
 5. Anonyymi8/03/2012

  Mielenkiintoista tekstiä. Täytyypä testata oma "happamuuteni" pikapikaa :). Muistankin joskus kuulleeni keskustelua mm. siitä kuinka hiilihappopitoiset juomat nostavat kehon happamoitumisastetta. Tämän johdosta vähensikin hiilihappopitoisten juomien, vichy ja Pepsi Max juomista.

  Hyvältä näyttää offikunto tuossa uusimmassa kirjoituksessasi ja sieltähän ne selkäfileet alkavat jo näkyä varsin mallikkaasti =)

  Keep on pumping!

  -v-

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että kirjoitukseni herättää teissä näitä ajatuksia omasta hyvinvoinnista.

  Kiitos V! :)Kovasti teen töitä täällä, että tulosta tulisi. Hyviä treenejä sinnekin! :)

  VastaaPoista