lauantai 7. elokuuta 2010

Treenausta ja venyttelyä

Lauantaiaamun ihana spinni takana, hyvin samanoloinen kuin viimeeksi. Mahtavaa, kun ei tarvitse lähteä omaa olohuonetta pidemmälle. Eipä olisi salilla vielä lauantaispinniä, vasta ehkä syyskuussa jatkuisi taas. Ei näköjään tuota vaikeuksia tuo omatoiminen spinnailu. Moni on sitä ihmetellyt, että ei saisi aikaiseksi oman pyörän kanssa, vaan täytyy lähteä ohjatulle tunnille, jotta ylipäätään tulee tehtyä. Minulle se ei tuota vaikeuksia. Ei se ole sen kummempi kuin että lähtee lenkille silloin kun huvittaa. Saahan senkin tehtyä. Kengät jalkaan ja menoksi. Paljon se on kyllä kiinni siitä, onko kyseinen liikuntamuoto itsestä riittävän kiinnostava ja mukava sekä motivaatiosta liikkua.  Ja kyllä välineilläkin on väliä. Huonolla pyörällä, jossa on sitä vikaa, tuo ikävä ominaisuus ja tätä ongelmaa, ei varmasti tule poljettua. Olen ollut todellä tyytyväinen omaan pyörääni :) jonka toukokuussa hankin. Omatoimisessakin harjoittelussa auttaa selkeä viikko-ohjelma, joka voi sovittaa omaan elämänrytmiin. 

Nyt kahvikupposen äärellä nautiskelen kunnon venyttelyn jälkeen kroppaan laskeutuneesta hyvästä olosta. Lihakset kiittävät :) Liian usein venyttely jää. Treenin jälkeen muistetaan ehkä nopea palauttava venyttely, mutta unohdetaan varsinainen lihasta pidentävä venyttely. Lyhyt palauttava venyttely treenin jälkeen tai päivittäin on tärkeä, jotta lihas palautuu treenistä nopeasti ja on pikemmin valmis uuteen harjoitukseen. Mutta erillinen pitkä venyvyysharjoitus 1-2 kertaa viikossa on myös tärkeä - etenkin, jos lihaksia aikoo kasvattaa, mutta myös muista syistä. Ennen venyttelyä tulee verrytellä, jotta lihakset ovat lämpimät. Venytykset ovat pitkäkestoisia (min 30s), jotta tunnet kuinka kireys lihaksessa hiljalleen helpottaa. Venytä lihasta 2-3 kertaa huomioiden erityisesti kireät lihakset ja niiden vastalihakset.

Tässä tärkeimmät syyt venyttelylle:

- harjoituksesta palautuminen nopeutuu ja harjoituksen jälkeen lihaskipu vähenee
- äkillisten urheilu- ja rasitusvammojen ennaltaehkäisy ja nivelten liikeradan laajentaminen
- lihasten rentoutuessa pienissä verisuonissa virtaus lisääntyy, hapen ja ravintoaineiden saanti lihaksiin paranee sekä kuona-aineiden poistuminen nopeutuu
- lihasta ympäröivä liian kireä lihaskalvo estää lihaskasvua ja heikentää kireän lihaksen verenkiertoa
- treeneissä saat tehot irti lihaksista helpommin / paremmin

Olen yrittänyt 1-2 päivänä viikossa tehdä erillisenä harjoitteena nuo pitkät venytykset. Joko kerralla koko kroppa läpi tai sitten yhtenä päivänä ylävartalo ja toisena jalat. Sillä on kyllä selkeä vaikutus treeniin. Olo on parempi ja treeni luistaa :)


Päivän treeni:  spinning 1h  Hr 136/kcal 347/fat 50%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti