tiistai 11. toukokuuta 2010

Lenkille

Vihdoin pääsin juoksemaan. Flunssan jälkeen otin ensimmäisen lenkin rauhallisesti. Asetin tavoitteeksi juosta lyhyen lenkin ja pitää sykkeen alle 150. Useimmiten sykkeeni liikkuu 160-170 välillä juostessa, silti lenkki tuntuu mukavalta. Vasta yli 170 sykkeellä alkaa uupumus pikkuhiljaa tulla. En sitten tiedä, miten nuo syke rajat paikkansa pitävät, vaikkakin maksimisykkeeni on testissä mitattu. Onko huonoa kuntoa, jos syke liikkuu juostessa tuolla tasolla? Kun kuitenkin juoksu tuntuu mukavalta, ei hengästytä (paitsi ylämäissä) ja lenkin jälkeen on ihan hyvä ja energinen olo, en ole pitänyt sitä sen merkkinä vaan yksilöllisenä piirteenä. Liikun kyllä muutoin, esim. spinningissä, aerobicissä jne, alemmalla tasolla, joten olen antanut juoksun olla aina se kova treeni korkeammalla sykkeellä.

Olen kuitenkin alkanut ajatella asiaa. Juoksuni junnaa jollakin tapaa paikallaan. En saa pitkälläkään lenkillä eroa loppuaikaan, vaikka juoksen mielestäni kevyesti tai sitten yritän kiriä parempaa aikaa. Silti esim. kahdeksalla kilometrillä on vain parin minuutin ero, mutta tuntemuksessa lenkin jälkeen suuri. Se että yritän kiriä, tuntuu kyllä uupumuksena, vaikka ajallisesti en pystykään eroa saamaan. Juoksen siis aina hyvin samalla vauhdilla. Vauhtini on sama myös matkan pituudesta riippumatta, juuri em. syystä. En saa lisättyä vauhtia. Jollakin tapaa minun pitäisi saada vaihtelua juoksuuni, jotta kehitystä tapahtuisi.

Aiheesta netistä materiaalia etsittyäni, päätin tuoda vaihtelua juoksuun ja kokeilla mm. matalalla sykkeellä juoksemista. Tänään oli sopivasti sen vuoro. Olin melko epäileväinen, luulin sykkeeni vain nousevan ylös, mutta onnistuin sittenkin. Tosin lenkki tuntui todella helpolta, hyvä jos hiki edes tuli, enkä hengästynyt lainkaan. Rasvan käyttö polttoaineena hiilihydraattien sijasta tietysti lisääntyy matalammalla sykkeellä, mikä on positiivista :).

Aionkin ottaa juoksuohjelmaani yhden tällaisen hitaan lenkin viikossa, pidennän vain matkaa. Jotta saisin harjoitteluun monipuolisuutta, tarvitaan myös yksi kovempi lenkki, jossa syke saa nousta, niitä kaipaamiani intervalleja. Lopuksi vielä pitkä lenkki. Siitä muodostunee seuraava monipuolinen juoksuohjelma:

1. Maksimaalinen kestävyys (MK) = 5-10x300m-1,5km vetoja lähes täydellä vauhdilla, välissä hidastus puolet vetoajasta. Ennen vetoja 2-3km kevyttä hölkkää.
2. Vauhtikestävyys (VK) = 7-8km, 3x12min puolimaraton vauhdilla/ välissä 6min kevyesti.
3. Pitkä tasavauhtinen (TV Pitkä) = 14-16km hiekkatiellä (ei liian kova/upottava).

Lisäksi voi juosta kevyitä tasavauhtisia (TV), milloin siltä tuntuu.

Joudun tinkimään sitten muusta harjoittelusta. :( Spinningissä toivoisin voivani käydä kerran viikossa sekä salilla vähintään kaksi kertaa, mieluummin kolme. Saa nähdä kuinka nämä mahtuvat viikko-ohjelmaan työn lomaan. Ehkä näin aamuntorkkuna valoisa kesäaika auttaa pääsemään aamulenkille? Tämän päivän juoksu ei paljoa auttanut viikon kalorien kulutustavoitteessa.


Päivän treeni: juoksu 4,2km - vauhti 7,1min/km - Hr 149/kcal 214/fat 40%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti